Nouă din zece dintre cele mai frumoase orașe din lume sunt în Europa: Care este cel mai frumos loc de pe mapamond

de: Ozana Mazilu
17 09. 2024
Bordeaux, Franța

Un nou clasament dezvăluie că nouă din zece dintre cele mai frumoase orașe din lume se află în Europa, iar Bordeaux devansează Parisul în această listă surprinzătoare.

Clasamentul a fost realizat de site-ul britanic Online Mortgage Advisor și se bazează pe proporția clădirilor care respectă „proporția de aur”, un principiu arhitectural folosit de mii de ani pentru a crea structuri armonioase și echilibrate.

Veneția, cel mai frumos oraș din lume

Pe primul loc în acest clasament se află Veneția, Italia, un oraș renumit pentru canalele sale pitorești și arhitectura sa eclectică. Studiul arată că peste 83% din clădirile din Veneția respectă proporția de aur, ceea ce explică popularitatea sa imensă printre turiști. În 2023, orașul a primit 5,7 milioane de vizitatori, fapt care a determinat autoritățile să introducă o taxă pentru turiști și să limiteze grupurile de vizitatori la maxim 25 de persoane.

Roma, capitala Italiei, ocupă locul al doilea în clasament, cu un scor de 82% în ceea ce privește respectarea proporției de aur, devenind astfel cea mai frumoasă capitală europeană. La o distanță foarte mică, pe locul al treilea, se află Barcelona, Spania, urmată de Praga, Cehia, pe locul patru, unde catedrala gotică Sfântul Vitus contrastează cu Casa Dansatoare, o clădire modernă și inovatoare.

Singurul oraș non-european care a reușit să intre în top 10 este New York, SUA, care ocupă locul al cincilea.

Bordeaux: Cel mai frumos oraș din Franța

Surprinzător, Parisul, cunoscut pentru structuri emblematice precum Turnul Eiffel și Notre-Dame, nu a reușit să intre în top 10, clasându-se pe locul 12. În schimb, Bordeaux, orașul din sud-vestul Franței cunoscut pentru viile sale, a ocupat locul al nouălea cu un scor de 75,3% în ceea ce privește frumusețea arhitecturală. Bordeaux se remarcă prin arhitectura sa impresionantă, inclusiv muzeul Cité du Vin, a cărui formă organică amintește de vițe de vie și pahare de vin în spirală.

Alte orașe europene care completează topul celor mai frumoase 10 orașe din lume sunt Atena, Grecia (locul șase), Budapesta, Ungaria (locul șapte), Viena, Austria (locul opt) și Milano, Italia (locul zece).

Cele mai frumoase orașe din Marea Britanie și alte locuri remarcabile

În ceea ce privește Marea Britanie, nicio localitate nu a reușit să intre în top 20 mondial, dar Chester a fost desemnat cel mai frumos oraș britanic, cu un scor de 83,7%. Londra ocupă locul al doilea în clasamentul britanic, urmată de Belfast, Liverpool și Durham.

Alți concurenți europeni și internaționali care au intrat în top 20 global includ Stockholm (Suedia), Florența (Italia), Tel Aviv (Israel), Copenhaga (Danemarca), Marrakech (Maroc), Chicago (SUA), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania) și Istanbul (Turcia).